fredag 4 mars 2011

Regionfrågan, om händelser v.9

Måndagen inleds med planberedning och presentation av Hackelprojektet med förslag till aktivitetscentrum. Du hittar förslagen på hemsidan. En blogg ska skapas för att lätt kunna ta in idéer och föra dialog om Hackel. Fördjupad Översiktsplan (FÖP) Rimforsa börjar bli klar och presenteras för KS på måndag. Samrådsunderlag för FÖP Kisa ska vara klart till sommaren. Nästa fullmäktige kommer att diskutera inriktning för FÖP Kisa.
Förtroendevaldutbildningen fortsatte på eftermiddagen med presentation av kommunens förvaltningar. Därefter följde fullmäktige. Jag kommenterade kvällen direkt i några twitter. Fullmäktigekvällen avslutades med presentation av energiplan, som nu går ut på remiss till de politiska partierna.

Tisdag, nu är internservice och gatuavdelningen sammanslagna till en teknisk avdelning. Önskar verksamheterna lycka till!
Jag träffar Maja Persson, som arbetar på personalavdelningen under våren. Hon arbetar med handlingsplan för Kinda som nikotinfri kommun. Maja har också i uppdrag att titta på vilka kompetenser, som krävs för olika befattningar i kommunen. Detta blir ett underlag för att ta fram kommunövergripande kompetensutvecklingsplaner. Materialet ska också underlätta arbetet kring generationsskiften. Som jag skrev förra veckan, återremitterade KSau förslaget till handlingsplan för belöningar och kreativitet. Maja kommer att tillsammans med Staffan, teknisk chef och Anita, socialchef lägga fram förslag på hur medarbetare och arbetsplatser, som genomför åtgärder, som effektiviserar verksamheten, ska ersättas ekonomiskt.

Onsdag, träffar Marianne Sennerhed, ansvarig Qvalitet Öst tillsammans med Malin q-ansvarig ooch Linda ekonom. Kindas framtida roll i nätverket planeras. Det är viktigt att prioritera detta regionala nätverk. Här samlas kompetenta medarbetare från länets kommuner, utbyter erfarenheter, inventerar och lär sig nya verktyg för verksamhetsutveckling. Vi vill lägga fokus på att förbereda generationsskifte, bygga upp en trainee, mentor- adept verksamhet och lära oss mer om olika q-verktyg, som t.ex. Lean.

Torsdag-fredag träffades Östsams kommunchefer under två dagar. Vi började med att diskutera regionala utvecklingsplanen och regionfrågan. En regionreform är på gång i landet. Den behövs, då nuvarande administrativa gränser lägger hinder för utveckling av funktionella arbetsmarknadsområden. Detta hindrar en långsiktigt hållbar tillväxt. Hur framtidens regioner kommer att se ut är fortfarande oklart. Det finns olika tänkbara scenarier. Verkligheten förändras ständigt, vilket inte minst de senaste veckornas utveckling i Nordafrika visar. Vi ser en fortsatt specialisering av arbetskraften, vilket bidrar till fortsatt koncentration och urbanisering. Trots arbetslöshet har företagen svårt rekrytera specialistkompetenser. Råvarornas betydelse ökar. Inte minst denna vinter visar på att vi står inför stora infrastrukturella utmaningar o.s.v Allt detta påverkar oss. Det finns inga enkla lösningar. Dock utifrån mitt perspektiv, anser jag att en Östragötalandsregion, där både Östergötland, Småland och Blekinge ingår, har stora fördelar. Regionen ger möjlighet att utveckla attraktiva förutsättningar för företagande, boende och kommunikation. Vi kan behålla vårt fokus och orientering mot Stockholm, samtidigt som vi öppnar upp och skapar möjligheter till utveckling med andra regioner som Malmö-Köpenhamn och Västra Götaland. Nu är det våra politikers uppgift att fatta kloka beslut i frågan.
Åter till kommunchefsträffen. Peter Karlsson, ny kommunchef i Mjölby berättade om sitt liv, sitt förra jobb som kommunchef i Sunne och vilka ambitioner han har i Mjölby. Peter tryckte på vikten av att ha en tydlig värdegrund, som genomsyrar och skapar organisationens identitet. Kerstin Skarin berättade om hur det är att vara en av fem, som delar på ett roterande kommunchefsuppdrag i Åtvidaberg. Kompletterande personligheter/kompetenser, som arbetar tillsammans bidrar till att stärka och utveckla Åtvidaberg. Spännande dagar med samtal om hur vi skapar möjligheter att utveckla vårt ledarskap, en blandning av både teori och praktik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar