söndag 13 mars 2011

Att leva med funktionshinder, händelser under v.10

Fredag, sitter i bilen med Kittichai, min sambo, Linnea min dotter och hennes kille John på väg till Sunne i Värmland. Kerstin, syster till Karin min fd ska begravas. Jag träffade Kerstin i början av 80-talet. Hon var då i 40-årsåldern och bodde sedan många år tillbaka på Carlslunds vårdhem i Upplands Väsby. Hon delade sal med flera personer. Kerstin fick en hjärnblödning, när hon föddes och hade flera grava funktionshinder. När hon var i tonåren fick Kerstin flytta till institution på rekommendation av läkare. Den påtvingade skilsmässan var en tragedi för systrarna. Förändringar har skett sedan dess. De senaste 20 åren bodde Kerstin på gruppboende, hade egen lägenhet, ett eget liv och till sin pensionering ”arbete” på ett dagcenter. Mycket återstår för att ge människor med funktionshinder samma rättigheter som oss andra s.k normala. Jag kommer att sakna stunderna med Kerstin. Vi har brukat gå till mässan i Nicolai i Örebro och promenerat med Kerstins rullstol och fikat i stadsträdgården. Jag har lärt mig mycket av Kerstin, att man trots stora funktionshinder kan ha ett liv med livskvalité. Tror att jag har blivit något ödmjukare tack vare henne. Lärt mig uppskatta det lilla och ta vara både på stundens allvar och glädje.

Till veckan som gått, måndagen inleddes med kommunstyrelse. Ks beslutade att föreslå fullmäktige sälja fastigheten Björksund i Rimforsa enl det köpeavtal, som har tagits fram. Björn Persson från Eon presenterade förslaget till ny el-luftledning mellan Vimmerby och Kisa. Ledningen behövs för att minska antalet elavbrott, både för oss som bor här och för företagen. Björn menade att luftledning är både billigare och driftsäkrare än markkabel. Luftledning innebär dock ingrepp i naturen. Eon berättade också om att man kommer fortsätta arbetet med att isolera oisolerade luftkablar i det finmaskiga elnät, vilket ökar driftsäkerheten.
På kvällen träffades 30 personer från medborgarpanelen. Tre fokusgrupper samtalade om Kindas marknadsföringskampanj. Många förslag kom fram. Allt håller nu på att sammanställas. Att det är nära i Kinda lyftes fram, likaså upplevelsen av att bli bekräftad och sedd av alla.

Tisdagen inleddes med frukostmöte med Svensk Handel i Kisa. En arbetsgrupp kommer att ta fram förslag på hur Kisas stadsbild kan göras attraktivare. Kinda är en av landets millenikommuner, vilket innebär att vi har tagit på oss att arbeta med FN:s mål för en mänskligare och uthålligare värld. En arbetsgrupp skissar på en handlingsplan, där aktiviteter planeras redan under våren.
Internationella kvinnodagen 8 mars firades på Kisa bibliotek med både glädje och allvar. Var tionde kvinna i Sverige utsätts för våld i en nära relation. Det handlar ofta om alldeles vanliga kärnfamiljer, pappa, mamma och barn. Det är inte OK! Ett stort samhällsproblem, som bör beröra oss alla och där alla har ett ansvar att reagera.

Onsdag hade jag besök av Maria APP:are (nya namnet på prao) från åk 8 på Värgårn. Vi träffade Lena, ungdomslots, pratade bl.a. om vikten av att utveckla ungdomsmottagningen i Kinda. Många ungdomar vet inte att den finns.
Sedan träffade vi Kickan, som tagit fram förslaget till energiplan o Peter ansvarig för vaktmästarna. Vi tittade på mål för att minska energiförbrukningen i våra fastigheter.
Sedan följde en förlängd lunch på Kisa Värdshus med kommunalråd och kommunchefer från Stångådalskommunerna Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Linköping och Kinda. Samtalet handlade om vikten av att utveckla kollektivtrafiken, inte minst för att säkra Linköpings behov. Linköping ökar sin befolkning med 3000 invånare per år men deras planer klarar 800. Linköping är beroende av boende och arbetsplatser i sitt omland för att fortsätta utvecklas.
Samverkansgruppen var överens om att godkänna avtal med Ydre kommun om samverkan inom pa-området. På tisdag börjar Mikael Brånn, som personalchef för både Kinda och Ydre, välkommen Mikael!
Sen em träffades länets kollektivtrafikarbetsgrupp, som på uppdrag av politiken lägger förslag till ny samordnad trafik i hela länet. Vi har nu ett slutdokument som ska godkännas av ägarråd, remissas och sedan beslutas av länets kommuner.

Torsdag träffades kommunalförbundet Itsams ägarkommuner för att stämma av läget, se över förbundsordning och avtal. Fokus läggs nu på att utveckla e-tjänster. Vilka e-tjänster tycker du bör prioriteras?
Vi ställer oss positiva till att föreslå resp fullmäktige besluta att ge fler kommuner möjlighet att bli medlemmar i Itsam. Det ger oss ännu bättre förutsättningar att nå våra ambitioner och vår vision att vara landets attraktivaste landsbygdsregion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar