söndag 20 mars 2011

E-petitioner, studiebesök i London, händelser under v.11

Lördag morgon, är på väg med tunnelbanan till Heathrow efter två dagar i England. Strålande morgon, det blir en fin dag. Våren har kommit till London, påskliljorna och körsbärsträden blommar. Igår kväll var jag och såg musicalen ”We will rock You!”, som bla. handlar om gruppen Queen. Det var en häftig föreställning med stort gehör från publiken.
Tar med mig glädjen av att ha sett öppna kommunhus utan inglasningar, låsta dörrar och passerspärrar, när man kommer in. Det här är stora kommuner med 300.000 invånare och kommuner med stora sociala problem. De tar hotbilder på stort allvar, men har andra lösningar än att bunkra in sig. De sätter fokus på bemötande och vilka man är till för. Känns att detta är folkens hus. Känner mig stärkt av att vi i Kinda också har ett öppet kommunhus.

Samverkan är ett av Kinda kommuns prioriterade strategiska områden. Inför 2012 är målet att ha utvecklat e-förvaltning. E-förvaltning innebär att erbjuda medborgarna olika typer av elektroniska tjänster. Tjänsterna ska underlätta medborgarnas möjligheter att få olika typer av tjänster utförda på nätet som t.ex. ansökan om bygglov och barnomsorgsplats. E-förvaltningen innebär också att kommunen skapar redskap för nya typer av medborgardialog. Vi har t.ex. en medborgarpanel med 130 deltagare, där kommunen ställer frågor till panelen för att få panelens synpunkter på olika frågor, som vi arbetar med. E-petitioner kan vara nästa steg i utvecklingen av medborgardialogen och där medborgarna är de som tar initiativet. E-petitioner kan komplettera befintliga former och nå nya grupper av medborgare. Pia Tingvall, 1:e v ordf i kommunfullmäktige och ordf i den politiska q-gruppen och jag själv har ingått i den delegation från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som i slutet av veckan besökt England för att lära oss mer om e-petitioner. E-petitioner är sedan flera år ett etablerat redskap i Storbritannien från parlamentet i London och till den regionala och lokala nivån. Vi besökte bl.a Bristol på Englands västkust och London kommunen Lambeth, där Brixton ligger. En e-petition är ett undertecknat förslag, som en medborgare lämnat och där förslaget berör frågor som kommunen har ett ansvar för. E-petitionen skickas in som ett e-mail eller i pappersform och läggs efter juridisk granskning ut på kommunens hemsida. Den kan sedan undertecknas av dem, som stöder förslaget. Erfarenheterna från studiebesöken understryker vikten av att de frågor och förslag som lyfts fram i e-petitioner tas på allvar och att det finns en organisation som tar hand om förslagen och att det finns rutiner för hur de ska hanteras. En avgörande framgångsfaktor är att det finns en acceptans och förtroende för e-petitioner i hela organisationen både bland politiker och tjänstemän.  Att alla ser värdet av att få in fler synpunkter från medborgarna och i organiserad form.
Det var ett spännande besök. Vi lärde oss mycket både om möjligheterna med e-petitioner och de svårigheter, som kan uppstå. Pia och jag kommer nu att informera kommunstyrelsen om studiebesöket för att få en inriktning på det fortsatta arbetet. Vill kommunstyrelsen att vi ska gå vidare med frågan och i så fall på vilket sätt. Malmö är den svenska kommun, som kommit längst med frågan. Du kan kolla på deras hemsida, www.malmo.se.
Vad tycker du, behöver vi utveckla formerna för medborgardialog och kan detta vara en vettig form?

Till veckan, måndag var det heldag med KSau. Förslaget om ett UngdomsHus i Kinda behandlades. AU vill gå vidare med förslaget till KS och kommunfullmäktige. Några frågor ställdes till arbetsgruppen. Man vill ha en precisering. Kommunens roll ska förtydligas.  KSau träffade representanter för Företagarna för att samtala om gemensamma frågor. Dalkulla, där Företagarna hyr lokaler av kommunen var på agendan likaså hur Vråken och centrala Kisa kan utvecklas som attraktiv mötesplats.

Tisdag,  heldag med KSau, nämndpresidier, förvaltningschefer och ekonomer. Arbetet med att uppdatera och utveckla strategiska mål och verksamhetsmål påbörjades. Därmed läggs grunden för verksamhet och budget 2012 och framåt. Politiken definierade ett antal viktiga frågeställningar som Kinda-Hållbar kommun, scenarier för tänkbar befolkningsutveckling, utvecklad kollektivtrafik, samsyn kring arbetet med utsatta barn, ungdomar, samarbete med föreningsliv. Tjänstemannagruppen arbetade med investeringsbudgeten. Vilka mål, som nås med olika förslag som ombyggd Värgårdsskola, brandstation, aktivitetscentrum ska tydliggöras, likaså hur kapital- och driftkostnader ska finansieras. Det här var Mikael Brånn, vår nye personalchefs första dag och han deltog i tjänstemannagruppens arbete. Det känns bra att ha Mikael här.

Onsdag f.m. samlades Kindas alla chefer till strategisk ledningsdialog. Vi rapporterade från tisdagens träff med politikerna. Cheferna fick ge sin bild av hur verksamheterna bidrar till att utveckla Kinda-Hållbar kommun. Chefernas tankar kommer att läggas ut på KindaNätet och finnas med i det fortsatta arbetet inför 2012.
Marknadsföringsarbetet avrapporterades. Den nya tekniska avdelningen presenterades av Staffan Andersson, ny teknisk chef. Maja Persson berättade om de uppdrag hon har som personalhandläggare. Hon har bl.a. fått uppgiften att hålla i arbetet med att ta fram en handlingsplan för Kinda som nikotinfri kommun. Till sin hjälp har Maja de enkätsvar, som kommit från medarbetare och förtroendevalda. Hon vill nu ha en referensgrupp med medarbetare från förvaltningarna, där hon kan stämma av det fortsatta arbetet.
Margrit Hensler från Lärcentrum presenterade ett nytt enkätverktyg, som ska implementeras i hela organisationen
Onsdag e.m. påbörjade jag resan till London.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar