måndag 21 februari 2011

Händelser under v.7, befolkningstapp

Måndag  morgon,  v.7 , 14.2, möter ett taggat gäng, som är tillbaka från emigrantmässan i Utrecht, Holland. Ett hundratal nya kontakter har initierats, både med familjer och företag. Vi är överens om att det är viktigt att skapa kontinuitet, räcker inte med att vara där en gång. Det krävs också en mottagningsapparat  i östgötaregionen, som kan möta upp dem, som vill etablera sig här. Corren har en stor artikel om vårt deltagande på mässan och resan kommenteras i en ledare. Ledaren poängterar vikten av att kommuner har breda internationella kontakter.
KSau, representanter barn och utbildning beskriver projektupplägg ombyggnad Värgårdsskolan. En innovativ skola, som tar tillvara det bästa i nuvarande verksamhet och utvecklar det senaste inom pedagogiken ska skapas. Hur ska Värgårns musikklasser och kultur- och fritids musikskola integreras? Viktigt med dialog, då det är ett gemensamt ansvar att hitta en lösning, som utvecklar båda verksamheterna.  Båda verksamheterna har stor betydelse, när det gäller att stärka bilden av Kinda.
KSau återremitterar förslag till belöningssytem. Vi får i uppdrag att titta på någon typ av ”bonus”. Jag återkommer om detta.
Förslag till översiktsplan strandnära boende presenteras för KSau. Du kommer hitta dokumentet på www.kinda.se.

Tisdag, besöker Ydre och träffar min kollega Pär Fransson och personalchef Mikael Brånn. Pär och Mikael återkommer med avtalsförslag, där vi definierar det fördjupade samarbete vi planerar att starta upp inom personaladministration/HR. Förslaget ska förankras i kommunledning och med de fackliga organisationerna.
På e.m. träffas nämnordförande och förvaltningschefer. Barn och utbildning-  och socialförvaltning får i uppdrag att utveckla sin samverkan, när det gäller barn och ungdomar med särskilda behov.  Behoven ökar ständigt, vilket kräver nya lösningar. Vi går igenom tidplanen för verksamhetsplan/budget 2012, där mer tid sätts av för den politiska processen.
Tisdag kväll träffas en informell nätverksgrupp, som samtalar om näringslivsfrågor.  Ikväll blir det samtal om infrastruktur, väg, järnväg, Svensk Handel och hantverkslärling.

Onsdag, grupphandledning med organisationspsykolog Ylwa Almqvist i Stockholm.  I gruppen ingår tre kollegor med breda erfarenheter från både kommun och statlig förvaltning.  Vi känner varandra väl sedan flera år tillbaka. Ärliga samtal med både  värme och mycket allvar.  Vi samtalar om svåra frågor i uppdraget och våra personliga förutsättningar att hantera dem. Tågresan ger tid till att läsa, skriva, planera, reflektera, bonustid.

Torsdag, Svenskt Näringsliv bjuder in till Rivstart Östergötland, finns som facebooksida. Alla regionens kommuner är där med representanter från företag och kommun, 5-10 personer per kommun. Camilla, Rimforsa Strand och Rolf Didrik, ny vd Finess Hygien är bl.a. med från Kinda. Hur kan företagsklimatet förbättras är konferensens tema. Flexibilitet, förändringsbenägenhet, öppenhet återkommer i samtalet. Det trycks på vikten av dialog, bra infrastruktur och rätt kompetens. Vi är för osynliga, man vill att vi besöker företagen, visar oss. Vi berättar om att kommunen planerar studiebesök för alla anställda på företag under våren. Det kan vara en bra början.
På kvällen firade vi av Maria Ejhed, vår personalchef som nu börjar i Tranås som kansli/personalchef. Bengt och Monica Länsberg underhöll. Jerker bidrog med övningar, där vi lärde oss mer om Kinda. Dessutom god mat och Kristina Ljungs läckra kakor. Ja, det blev en minnesvärld kväll för oss alla. Ett stort tack till Er på personalavdelningen, som stod för arrangemanget. Tack till Maria och lycka till i Tranås. Vi kommer att sakna både dina kunskaper och dig som vän och kamrat.

Fredag, marknadsföringsstyrgrupp. Vi kollar av läget på de olika förvaltningarna. Ann-Mari presenterar nytt upplägg layout annonser och ny hemsida. Vi går igenom förslag till studiebesök för att lära oss mer om Kinda. Förslagen kommer att presenteras på KindaNätet. Vi kommer att be om dina synpunkter. Hör gärna av dig redan nu! Vilka studiebesök skulle du vilja prioritera? Vad vill du lära dig? I juni kommer styrgruppen summera alla synpunkter och intryck. Då är det dags att lägga en handlingsplan  för det fortsatta arbetet med att öka befolkningen till 10500 invånare.
På kvällen var kommunledningen inbjuden av kommunledningen i Linköping att vara med på melodifestivalens generalrepetition i Cloetta Center. Det var ett roligt initiativ. Jag tror att det är viktigt att då och då ses utanför de formella sammanhangen. Det stärker vår förmåga till samsyn och utveckling.

Lördag läser jag i Corren om det fortsatta befolkningstappet bl.a. i Kinda och Kalmarkommunerna. Det är viktigt att vi både utvecklar Östsamsamarbetet och intensifierar samarbetet med norra Kalmar. Vårt gemensamma infrastrukturkontor med Vimmerby, Hultsfred, Högsby kan bli ett viktigt redskap,  för att stärka vår attraktionskraft. Jag läser att Trafikverket saknar pengar till att gå vidare med trafiksäkerhetsarbetet på rv 34 med 1+2 väg. Det är en fråga för infrastrukturkontoret att ta tag i. Jag är övertygad om att vår marknadsföringskampanj blir avgörande för om vi ska lyckas vända trenden. Det handlar om att stärka vår mentala bild, vår självbild, se Kindas möjligheter. Alla medarbetare ska ges kunskap, förutsättningar att vara ambassadörer för Kinda. Detta oavsett om man bor i Kinda eller ej. Det interna arbetet är avgörande. Vi är en Investors In People kommun, som med gott ledar- och medarbetarskap attraherar oss själva och andra att arbeta i Kinda. Vi lär oss mer om våra verksamheter. Alla ska känna till, att vi presterar bra, når goda resultat i de flesta kvalitetsmätningar, när Sveriges kommuner jämförs.  Vi ska skapa en gemensam bild av vad vi presterar och vad vi levererar. Den ska vi presentera både för varandra och utåt. Vi ska kunna mer om vårt geografiska område, näringsliv, kultur, vår natur, var det går att bygga och bo osv.
Vad tror du kan bidra till att stärka bilden av Kinda och attrahera flera att bo och arbeta i Kinda? Vad kan du bidra med?
Lördag kväll, avslutar veckan med korvgrillning i Tolvmannabacken. Det var väldigt kallt, -16, en eloge till barn och vuxna som ändå tog tillfället att åka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar