lördag 4 september 2010

Medborgarpanelen utmanar och befruktar

Kindas medborgarpanel har funnits i ett år och har 120 deltagare. Där ges du möjlighet att via nätet ge din synpunkt på aktuella frågor i kommunen.
I Kinda har vi sedan flera år tillbaka sökt olika vägar för att få in synpunkter på kommunens verksamheter och inriktning i strategiska frågor. Medborgarträffar där KS ordf Anders Ljung, jag själv tillsammans med förtroendevalda och medarbetare besöker åtta kommundelar per år, är idag en inarbetad tradition. Synpunktshantering på hemsidan, SCB:s medborgarundersökning, brukarenkäter/fokusgrupper, samråd är andra redskap för att få koll på vad medborgarna tycker om kommunen liksom facebook, twitter och bloggar. Det som kommer fram är viktiga underlag, när vi ska identifiera det som behöver förbättras och utvecklas för att ge en bra service till medborgarna.
I veckan sågs medborgarpanelens styrgrupp. Pia Tingvall (c) och Anna Olsson-Blom (s) var där liksom Malin Gustafsson, kvalitetsansvarig och jag själv. Vi förbereder en fråga om åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, att halvera denna är ett av fullmäktiges kortsiktiga mål.
Panelen väcker frågor om både den representativa och den rådgivande/deltagande demokratin och hur demokratins olika uttrycksformer kan samspela, utmana och befrukta varandra. Frågan belystes i en ledare i tisdagens Corren, http://tinyurl.com/386gubc En stark demokrati hittar ständigt nya former för att stärka dialogen. Demokratin är i ständig förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar