fredag 10 december 2010

Energi Studieresa till Danmark, Tema ”Energi för ett hållbart samhälle"

Vi har varit en grupp med politiker och tjänstemän från Ydre, Åtvidaberg och Kinda, som varit i Danmark tisdag till torsdag för att lära oss mer om klimat och energi. Både för att få fler idéer till energiplanen och för att få konkreta förslag till förbättringar i verksamheterna. Extra kul att Henrik och Johannes var med från Värgårdsskolan, bl.a. som ett led i planeringen av ombyggnaden av skolan. Tack Erik för att du gav dem möjlighet att åka med!

Danmark har 2-3 gånger högre el-priser än i Sverige. En medveten strategi av den danska borgerliga regeringen har varit att höja avgifter och skatter för att inspirera och stimulera till nytänkande, piska och morot, som ett led i att ta ansvar i klimatfrågan och därmed sänka CO2 utsläppen.

Representanter från Skive kommun, 50.000 invånare, beskrev hur man systematiskt går tillväga i sitt miljöarbete. De beskrev en strategi och handlingsplan för hur man på kort och lång sikt med olika åtgärder ska minska CO2utsläppen. Planen var lättbegriplig. Kan förstås av alla. Inte minst viktigt, om man som Skive vill ha invånarna med i omställningsarbetet.

Under resan har vi sett många konkreta exempel framförallt på småskaliga initiativ hur man spar energi. Biogasanläggning på Morsö, där 70 bönder gått samman och producerar el och fjärrvärme. Alla Skives skolor har solpaneler, el och vattenförbrukningen läses av timme för timme dygnet runt för att rektor tillsammans med internservicepersonal ständigt kan förbättra både för att spara pengar och energi. Stora och små vindkraftverk, Thisted, 50.000 invånare har 226, planerar nu nya verk som är 250 meter höga, inga problem med flyget. Vid all nybyggnation separeras dricksvatten och vatten till toaletter och avlopp. Regnvatten används. Smarta ventilationslösningar utan stora röranläggningar installeras. Byggnader ska inte använda mer energi än de förbrukar, kallas passivhus. Ja, det var imponerande med vilken systematik och medvetenhet man arbetade i dessa båda kommuner.

Nu upp till bevis, att vi har lärt oss på resan. Vi kan bli betydligt bättre, öka vår medvetenhet och systematik i arbetet, spara både energi och pengar i våra kommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar